Forum

Forum - Dutch Charts - 3 FM Mega Top 50

Kan iemand uitleggen hoe het komt dat Gerard Joling - Engel van mijn hart niet voorkomt in de Mega Top 50? Het nummer zou op z'n minst toch op basis van verkopen alleen in de lijst moeten staan.
Ik heb daar geen verklaring voor !
Wellicht is de Mega Top-50 "natte vinger"werk?

Aan de andere kant: kijk eens naar Mika. Vergelijk dan eens Mega Top-50/Nederlandse Top-40.

Het blijft toch onduidelijk wat nou grote hits zijn: in de ene lijst een vette top-10 hit, in de andere lijst onvindbaar of ergens onderaan de lijst.
Wie weet, maar dat zou ik heel erg jammer vinden want ik ben toch wel een liefhebber van de Mega Top 50 (waarschijnlijk de enige van NL;)) Ik geloof dat de Mega Top 50 in ieder geval gemeten wordt over 2 weken, ipv 1 week, dus wat betreft Frans Bauer kan ik nog inkomen dat die de lijst niet heeft gehaald, maar Gerard Joling stond vorige week ook al hoog in de Single Top 100. En 2 jaar geleden heeft Gerard Joling en zelfs Jannes nummer 1 gestaan in de Mega Top 50. Daarom vind ik het zo vreemd dat het nummer nu nergens te bekennen is.
De Mega Top 50 volg ik al 5 jaar niet meer en de Top 40 is al helemaal niet meer geloofwaardig!!!

De Single Top 100 is de enige echte lijst van singleverkopen in Nederland, dus in mijn ogen DE standaard hitparadelijst van Nederland!!
De single top 100 is wat mij betreft de minst geloofwaardige lijst. De meest onbekende Nederlandse acts komen altijd hoog in de lijst, Powned staat 1 week op 1 en is daarna zo goed als verdwenen, en platen blijven maar jojo-en. De lijst is gewoon veel te makkelijk te manipuleren wat ook bleek aan de download-acties van 1 persoon twee jaar geleden. Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Nick & simon wisselen elkaar zowat af wat betreft nummer-1 hits. Pakweg 10 jaar geleden was het nog uniek om een nummer 1 te scoren, nu kun je er gewoon 1 kopen.
Tja, wat is geloofwaardig?

Wat ik wel weet is dat de Single Top 100 de enige lijst is waarvan duidelijk is hoe die tot stand komt. Bij de Mega Top 50 en de Top 40 wordt er een afweging gemaakt tussen singleverkoop, downloads en airplay. Zo'n afweging is per definitie subjectief, want hoe zwaar weegt airplay? Welke radiostations neem je hierin mee? Kun je illegale downloads meetellen?

En de Single Top 100 mag dan wel heel duidelijk zijn, doordat de singleverkoop de laatste jaren zeer beperkt is geworden, is deze eenvoudig te manipuleren. Veel Nederlandse artiesten huren tegenwoordig mensen in om hun singletje te kopen om zo eenvoudig hoog in de lijst te komen.

Het is in deze snel veranderende tijd moeilijk is om een representatieve hitlijst te maken. Misschien binnen een paar jaar, als het downloaden via iTunes algeheel wordt erkend als dé manier om populariteit aan af te meten. Tot die tijd zijn alle hitlijsten ofwel nattevingerwerk, ofwel niet representatief.

S.
Laatst gewijzigd:
@supersoulfighter en alle anderen:
Gerard Joling en Frans Bauer worden niet op 3FM gedraaid en komen ook niet op TMF langs - geen airplay dus, wat belangrijk is voor de 3FM Top 50. Daarnaast tellen instores, en andere acties niet mee voor deze lijst (maar NOG wel voor de Single Top 100). En tenslotte kijkt de lijst alleen maar naar Itunes en daar scoort Gerard Joling niet bijster hoog en Frans Bauer helemaal niet. Ben benieuwd wat ze met de nieuwe K3 doen, want die staat al de hele week op #1 in de Itunes lijst. Wat airplay betreft, komt het nummer niet verder dan 'Met Michiel', omdat het #1 staat in de dagelijkse Mega Top 5.
Topbart, ik ben benieuwd. Ik denk dat de Single top100 geeft niet genoeg aandacht aan de verkoop van dance music net als nederlandstalige muziek. Bijvoorbeeld trackitdown, beatport, misschien free record shop en andere online zaken zijn niet in download chart! Is dit waar?. De nederlandse top 40 geeft weken voor de nummers van Markus Sculz en Rene Ablaze. Allebij krijgt geen week in de bovenste 50 en slechts 4 en 1 weken (hoogste notering 77 en 99) in de top 100. Misschien is er nodig voor een andere omroep of een online radio met deze hitparade te uitzenden.
op forums als deze krioelt het van verkoopfundamentalisten die nog altijd heilig geloven dat verkoopcijfers de enige waarheid bevaten jammer is dat , de 3Fm mega Top 50 wordt door deze site niet eens serieus genomen (zij vinden 2x Thomas Berge op 1 en al die Oranjenl top 10 "hits" veel geloofwaardiger ) ook dat is jammer . de lijst verdient veel meer aandacht dan ze krijgt en signaleert ook dmv 3 FM de hits want ook dat is de taak van popstations hits signaleren . of willen alle dwaze megamannen van deze wereld dat we de hitparade alleen maar door Nederlandstalige shalalaliebraderiesites laten beheren en verzieken , dacht het toch niet gelukkig weet de nieuwe generatie wel beter :-D
Frankly je praat jezelf tegen, je hemelt de 3FM Mega Top 50 op en vraagt om meer aandacht (ikzelf vind het overigens zelf wel een heel leuke chart) en daarna vind je de chartliefhebbers "dwaze Megamannen"....ik kan het verhaal niet zo goed volgen.

Overigens heeft 3FM afgelopen jaar 2009 opnieuw meer luisteraars aan zich gebonden...dus de 3FM Mega Top 50 wordt steeds belangrijker en kan je dus wel serieus nemen, wat we ook hier doen op de site !
Binnenkort staat overigens de gehele 3FM Mega Top 50 historie hier op de site....over serieus gesproken.
mezelf tegenspreken? allerminst ik vind dat de Mega Top 50 meer aandacht moet krijgen. en ophemelen doe ik niet , dat doen de chartwatchers die de verkoop top 100 zo hoog hebben zitten. De Mega Top 50 is een goede concurrent van de Top 40 die betere spelregels hanteert. maar dat de historie van de lijst vanaf mei 2004 binnenkort hier te vinden is goed nieuws . er wordt gefluisterd dat de Mega Top 50 ook CMO wil invoeren ook dat is goed nieuws
Frankly, de ideaale wekelijkse hitparade voor mij zou de verkoopcijfers als geld dus de meeste betalde platen. Dus heeft u geen nodig voor een midprice lowprice of backcatalogue chart. Er zijn problemen met deze chart dank zij de economie (eg inflation)...maar ik vind de single top100 zoals megaman en anderen de beste nederlandse hitparade van nu.
Voor een hitparade, persoonlijk wil ik veel soorten muziek die ik regelmatig niet hoort en leuk vindt (jawel ben ik engels) zonder airplay, op de radio (niet op de tv behalve cha-cha slide van dj casper die is mijn favoirete video!) Ik luister naar de ultratops op stubru, en radiocontact, de top 40 op 538 en ik vind leuk om te horen de stubru primeur van Laura Lynns nieuwe single. Ik wil niet naar airplay of andere charts behalve dance muziek en de leuke nieuwe formaat top50 op de franse Europe1. De muziek is nu meer belangrijk dan de positie (ik ben te oud!).
Enfin mijn favoriete downloads van de afgelopen jaren zijn: Rene Ablaze met 1 week op 99, Markus Schulz 4 weken en Edward Maya. De eerste 2 zal ik nooit van horen maar dat kan dank zij de top 40 op radio538 en de derde dankzij europe 1 en zijn top50 om dat dat download was maanden nr 1 in Frankrijk.
In engeland op de radio, de Big40 (oftewel de iTunes hitparade) op vele commercial radiozenders heeft meer luisteraars dan de officiele verkoop top40 van BBC Radio1. In nederland, welke heeft de meest luisteraars (radio538s top40 of de 3fm megatop50)?
tja ieder zijn smaak zullen we maar zeggen ik loop met mijn bijna 43 jaar al een tijdje mee en volg de hitlijsten al vanaf 1978 . dat de economische tijden zijn veranderd is wel duidelijk en daar moet een hitlijst zich op anticiperen is mijn mening . de Top 40 vind ik ondanks de radio-industriefactor van 50 % er nog altijd uitspringen . itunes top 100 heeft voor mij als tweede hitlijst de voorkeur
Jammer er is geen omroep de top 100 singles uitzendt. Als de nederlandse Radio 2 niet zo populair was, zal deze zender de beste zender voor de top 100 singles. Maar een samenvatting op de internet als podcast met muziek en reklame wordt een goede idee voor GfK...maar geld is belangrijk.
Elke lijst kent voor- en tegenstanders.
De één loopt weg met De Single Top-100, de ander met de 3FM Mega Top-50 en ik bijv. ben een groot fan van de Nederlandse Top-40.
Is het niet een idee om een chart samen te laten stellen, waarmee IEDEREEN tevreden is?
Neem bijv. als uitgangspunt de 3 belangrijkste single charts van Nederland (Top-50, Top-40 en Top-100). Neem van elke chart de Top-40. De artiest die op #1 staat 40 punten, de artiest op #40 1 punt.
Een artiest kan dus maximaal 120 punten halen per week (op alle 3 de lijsten #1). De artiest met de meeste punten staat dus in die chart op #1 , de artiest met de minste punten dus erg laag in die 'gemiddelde' chart.

Op die manier scoort een #1 in de Single Top-100 toch 40 punten en is dan toch verzekerd van een plek in die 'gemiddelde' chart (mits er 40 acts zijn die meer dan 40 punten hebben gescoord).
Volgens mij houd je op deze manier bijna iedereen tevreden: de liefhebbers van de Top-40, Top-50 EN de Single Top-100!
Ja Richard...dat is een leuk idee...maar als je geen voorstander bent van het punten systeem (= Top 40 systeem), dan vind je dit helemaal niets

Nee laten we de 3 hitparades maar langs elkaar behouden.
Mega Top 50 is vernieuwend, met vaak als eerste de nieuwe nummers in de lijst, Top 40 traditie en duidelijk gericht op de meest populaire nummers van het moment op de radio en is niet meer weg te denken en de Top 100 is de verkooplijst die aangeeft wat er op dit moment het meest populair is in de verkoop met daarbij een hoog Nederlandstalig gehalte !

en natuurlijk de Download Top 50 die aangeeft wat er de afgelopen periode het meeste legaal gedownload is.
Richard, Als radio-programa de radio538 top40 is zeer goed in het bijzonder met de nieuwkomers. Jaren geleden waneer de tros voor het eerst de top100 op radio3 presentiert. was de binnenkomers en de eerste 2 uur een goede diverse muziek programma... Maar de hoge region was hetzlefde als anderen. Vandaag, de stubru manier van kristien maes, is wat mensen willen hooren. Enfin, de beste nederlandstalige presentateurs, volgens mij, van hitparaden. 1. Alain Claes op de ultratop (toen op BRT/VRT radio 2). 2. Erik de Zwart (top40), 3. Jeroen Soer (top100/natioanlehiprade van de tros), 4. Kristien Maes.
Er wordt al sinds een hele tijd een gemiddelde lijst gemaakt op http://www.midlist.net/ . Er worden wel een paar regels toegepast, bijvoorbeeld dat een plaat pas in de lijst komt te staan als deze in alle drie de lijsten te vinden is. Zo komt de nummer 1 van de single top 100 vaak nog niet in de gemiddelde lijst. En wordt de lijst niet samengesteld d.m.v. een punten systeem, maar op basis van hun gemiddelde positie.
ik kan mij geheel vinden in hetgeen Frankly hierboven schrijf en denk wel eens terug aan de tijd dat de mega top 50/100 1993 -1999 zelfs beter was als de top 40. en met de voorganger de nationale hitparade was dat helemaal het geval als we de nummers 1 naast elkaar leggen is het verschil te groot als in de tijd van voor 2004.
NUMMERS 1 3FM MEGA TOP 50

1 1-05-04 2 Eamon – F**t it
2 15-05-04 4 Boris – When you think of me
3 12-06-04 5 Counting Crows & Blof – Holiday in Spain
4 17-07-04 10 O Zone – Dragostea din tei
5 25-09-04 1 Marco Borsato & Ali B – Wat zou je doen
6 2-10-04 3 André Hazes – Zij geloofd in mij
23-10-04 2 Marco Borsato & Ali B – Wat zou je doen
7 6-11-04 3 Lange Frans & Baas B – Zinloos
8 27-11-04 4 Chipz – 1001 Arabian nights
9 25-12-04 2 Raffish – Plaything
10 8-01-05 4 Artiesten voor Azië – Als je iets kan doen
11 5-02-05 3 Schnappi – Das kleine krokodil
12 26-02-05 4 Chipz – One two trio
13 26-03-05 1 Mario – Let me love you
14 2-04-05 4 Guus Meeuwis – Geef mij je angst
15 30-04-05 1 Kane – Something to say
7-05-05 4 Guus Meeuwis – Geef mij je angst
16 4-06-05 5 De jeugd van tegenwoordig – Watskeburt?!
17 9-07-05 3 Akon – Lonely
18 30-07-05 2 Kane – Fearless
19 13-08-05 2 Chipz – Carnival
20 27-08-05 5 James Blunt – You’re beautiful
21 1-10-05 2 Lange Frans & Baas B – Het land van ..
22 15-10-05 2 Robbie Williams – Trippin’
23 29-10-05 6 Madonna – Hung up
24 10-12-05 5 Coldplay – Talk
25 21-01-06 1 Kelly Clarkson – Because of you
26 28-01-06 1 Blof – Aanzoek zonder ringen
27 4-02-06 5 Andrea Bocelli & Marco Borsato – Because we believe
28 11-03-06 5 Raffaella – Right here right now
29 15-04-06 3 Shakira – Hips don’t lie
30 6-05-06 11 Marco Borsato – Rood
31 22-07-06 1 Sergio Mendes & Black Eyed Peas –Mas que nada
32 29-07-06 4 Guillermo & Tropical Danny – Toppertje !
33 26-08-06 6 Jan Smit – Als de morgen is gekomen
34 7-10-06 4 Marco Borsato & Lucie Silvas – Everytime I think of you
35 4-11-06 2 U2 & Greenday – the Saints are coming
36 18-11-06 2 Coole Piet – Paniek in de confetti fabriek
37 2-12-06 3 Jan Smit – Cupido
38 30-12-06 1 Nelly Furtado – All good things
39 7-01-07 1 U2 – Windows in the Sky
14-01-07 4 Nelly Furtado – All good things
40 11-02-07 2 Theo Maassen&De kapotte kontjes – Lauwe pis
41 25-02-07 3 Sharon Kips – Heartbreak away
42 18-03-07 2 Gerard Joling – Maak me gek
43 1-04-07 1 Joss Stone – Tell me’about it
44 8-04-07 1 Jan Smit – Op weg naar geluk
45 15-04-07 1 Mika – Grace Kelly
46 22-04-07 1 Guus Meeuwis – Tranen gelachen
47 29-04-07 1 Beyoncé & Shakira – Beautiful lair
48 6-05-07 2 Nelly Furtado – Say it right
49 20-05-07 9 André Hazes & Gerard Joling – Blijf bij mij
50 21-07-07 1 Jannes – Laat de zon maar schijnen
28-07-07 1 André Hazes & Gerard Joling – Blijf bij mij
51 4-08-07 1 Jeroen van der Boom – Jij bent zo
52 11-08-07 9 Mika – Relax, take it easy
53 13-10-07 1 Blof – Alles is liefde
54 20-10-07 2 André Hazes & André Hazes jr – Bedankt mijn vriend
55 3-11-07 3 Jan Smit – Dan volg je haar benen
56 24-11-07 7 Rihanna – Don’t stop the music
57 19-01-08 7 Mark Ronson feat.Amy Winehouse – Valerie
58 8-03-08 2 Nikki – Hello world
59 22-03-08 2 Duffy – Mercy
60 5-04-08 2 Madonna feat.Justin Timberlake – 4 Minutes
61 19-04-08 1 Kane – Shot of a gun
26-04-08 1 Madonna feat.Justin Timberlake – 4 Minutes
62 3-05-08 1 Marco Borsato – Wit licht
63 10-05-08 1 Coldplay – Violet hill
17-05-08 1 Madonna feat.Justin Timberlake – 4 Minutes
64 24-05-08 4 Amy MacDonald – This is the life
65 21-06-08 1 Wolter Kroes – Viva Hollandia (ek versie)
28-06-08 3 Amy MacDonald – This is the life
66 19-07-08 2 Jan Smit – Stilte in de storm
67 2-08-08 2 Kid Rock – All summer long
68 16-08-08 2 Gabriella Cilmi – Sweet about me
69 30-08-08 1 Marco Borsato – Stop de tijd
70 6-09-08 1 Nick & Simon – Hoe lang ?
71 13-09-08 1 Marco Borsato – Stop de tijd
20-09-08 1 Gabriella Cilmi – Sweet about me
72 27-09-08 1 Blof – Oktober
4-10-08 1 Gabriella Cilmi – Sweet about me
73 11-10-08 1 Guru Josh Project – Infinity 2008
74 18-10-08 1 Robin S – Show me love 2008
25-10-08 1 Guru Josh Project – Infinity 2008
75 1-11-08 1 Ilse DeLange – So incredible
76 8-11-08 1 Jan Smit – Als je lacht
77 15-11-08 4 Marco Borsato – Dochters
78 13-12-08 1 Milow – Ayo technology
79 3-01-09 1 Adele – Make you feel my love
10-01-09 3 Milow – Ayo technology
80 31-01-09 1 Kud Cudi vs. Crookers – Day ‘n’nite
81 7-02-09 2 Cidinho e Doca – Rap das armas
82 21-02-09 1 André van Duin – De balletjes van de koningin
83 28-02-09 1 Ilse DeLange – Miracle
7-03-09 1 Adele – Make you feel my love
84 14-03-09 8 Lady GaGa – Poker face
85 9-05-09 1 Madcon – Beggin
86 16-05-09 6 Lisa – Hallelujah
87 27-06-09 2 Pitbull – I know you want me
88 11-07-09 1 Michael Jackson – Billie Jean
18-07-09 1 Pitbull – I know you want me
89 25-07-09 1 Diggy Dex/Eva de Roovere – Slaap lekker
90 1-08-09 5 Damaru & Damaru / Jan Smit – Mi rowsu
91 5-09-09 6 Anouk –Three days in a row
92 17-10-09 2 Robbie Williams – Bodies
93 31-10-09 2 Snow Patrol – Just say yes
94 14-11-09 1 Di-Rect – Times are Changing
95 21-11-09 1 Kane – No surrender
28-11-09 1 Snow Patrol – Just say yes
96 5-12-09 2 Owl City – Fireflies
97 2-01-10 2 Opposites feat Gers. & Sef – Broodje Bakpao
16-01-10 1 Owl City – Fireflies
98 23-01-10 1 Caro Emerald – A night like this
99 30-01-10 3 Kane – No surrender
20-02-10 4 Caro Emerald – A night like this

we hebben misschien zaterdag de 100 ste nummers 1 in de geschiedenis van de mega top 50

het verschil met de nummers 1 is in het begin nauwelijks te zien !! tegenover de top 40
Jan volgens mij hebben we de 100ste nummer 1 al gehad !
De eerste nr1 in de Mega Top 50 was zeker niet Eamon.... de lijst begint toch al eerder (op 1 januari 2004 dacht ik!)
Eerste 3FM Mega Top 50 (incl. airplay) was van begin mei 2004.
Vreemd.... dit is de lijst van 1 mei 2004 !
op 24 april 2004 stond dus Usher op nummer 1

dw-vw-aw
1 2 3 eamon - f**k it BMG
2 1 7 usher ft lil' jon & ludacris - yeahBMG
3 7 3 d12 -my band Universal
@Sporty John: Haal je nu niet de Single Top 100 en de 3FM Mega Top 50 door elkaar? Van januari 2003 t/m april 2004 was de (3fm) Mega Top 50 gelijk aan de top 50 van de Single Top 100; daarna gingen ze apart van elkaar verder.
OK bedankt Frank ! dat wist ik niet
De Mega Top 50 begon natuurlijk eigenlijk gewoon in 1993. Eigenlijk is die naam nooit veranderd. Waarom dit ooit 3FM Mega Top 50 is geworden is mij een raadsel, want op 3FM zelf en Teletekst wordt deze lijst gewoon Mega Top 50 genoemd. Alleen het feit dat er airplay is mee gaan wegen en het feit dat een top 100 is blijven bestaan, is voor sommigen aanleiding geweest om de lijst 3FM Mega Top 50 te noemen. Ik zou het liefst een database zien met alle Mega Top 50's vanaf 1993. Zo zijn die ook te vinden op de cd-rom Nationale Hitparade. De TOP 40 heeft toch ook niet een andere naam gekregen (bijv. 538 Top 40) toen airplay is gaan meewegen?
De Top 40 heeft ook verschillende namen gehad !
Ja met wanadoo en Rabo ervoor etc. Maar dat was meer reclame (sponsoring)! En dat stond ook duidelijk op de gedrukte exemplaren etc. 3FM is niet bij het logo gevoegd of iets dergelijks sinds mei 2004, ik kan nergens uit opmaken dat de lijst nu officieel 3FM Mega Top 50 zou zijn. Eigenlijk is dit misschien een beetje muggensifterig van mij, maar daar heb ik soms gewoon ff zin in, sorry for that
De Mega Top 50 begon in februari 1993 als voortzetting van de Nationale Hitparade. In mei 2004 werd idd airplay toegevoegd aan de samenstelling van deze top 50 (tot dan de top 50 van de Single Top 100). Dus de 3fm Mega Top 50 is een lijst die pas bestaat vanaf mei 2004!!! '3fm' wordt ervoor gezet om verwarring met de 'oude' Mega Top-50 (1993-1996 en 2003-mei 2004) te voorkomen.
Ik kan mij het eerste gedrukte exemplaar 6-02-1993 nog wel herinneren met als megahit Candy dulfer en als nummer 1 Whitney Houston er stond altijd een foto van de nummer 1 op het gedrukte exemplaar (ik ben ze helaas kwijtgeraakt)
@ jan Schenk.... klopt bij de eerste Mega Top 50 stond inderdaad Whitney Houston op # 1.
We beginnen met de historie van de 3FM Mega Top 50 op 1 mei 2004 !
de chartprofessoren van Dutch charts weten zelf niet eens wanneer de Mega top 50 3 FM top 50 werd dat was inderdaad mei 2004 toen 3FM van de oude top 50 afwilde en als je de verkooplijst van nu bekijkt kun je dat wel voorstellen . downloads werden in 2005 voor het eerst meegewogen in de 3FM Mega Top 50 een paar maanden later dan in de Top 40 maar wel hetzelfde jaar. De top 40 is altijd de Nederlandse top 40 gebleven alleen was het even RAbO top 40 in de jaren negentig omdat ze toen even geen "onderdak" had naast 538 dat nog maar net begon.
Klopt Frankly... 1 mei 2004 zullen we als eerste 3FM Mega Top 50 beschouwen !.... en zo heet de lijst dus nog !
al staat men al tien weken met een Nederlands product in de top 10 komen ze niet in de top 50 alleen al omdat die geen airplay krijgen, wat ik echt nog steeds vreemd vind.

Dus ja die krijgen dus nooit een eerlijke kans
Wat goed verkocht word moet men ook draaien Dus zeer zeker Nederlandstalig

Wat dat betreft hebben ze dat in andere landen zoals Duitsland goed voor mekaar

Ik vind de Top 100 een stuk eerlijker overkomen dan de top 50
Daar maken ze hits van ook onbekende door veel airplay te geven.

Maar goed eens komt het nog wel goed denk ik

Vond ik eerst ook vreemd, maar heeft te maken met dat instores niet worden meegerekend, de verkopen over twee weken worden gerekend ipv 1 week én volgens mij tellen voor de mega top 50 alleen i-tunes downloads mee en geen andere platforms (volgens Jan eerder in deze topic) [K3 stond wel hoog in de ituneslijst en kwam daardoor ook redelijk hoog in de Mega Top 50] Daarom dus geen Django Wagner in de Mega Top 50. Fijne lijst
Laatst gewijzigd:
Mega top 50 telt inderdaad alleen itunes downloads CD singles in mindere mate en 3FM airplay en waarschijnlijk binnenkort ook CMO. de lijst is een goede concurrent van de Top 40
Inderdaad de 3FM Mega Top 50 is een leuke lijst.
Ik weet niet waar iedereen dat elke keer vandaan haalt, maar alle reguliere lijsten in Nederland (Top 40, 3FM Top 50 - geen Mega dus - en de Single Top 100), tellen verkoop en/of airplay over 1 week en niet 2 weken. Wellicht komt dat misverstand doordat dit in het verleden anders is geweest. But that was the and this is now.

Dat een nummer niet in de 3FM lijst staat en wel in de Single Top 100, komt door 2 zaken: (1) 3FM telt alleen de verkopen van iTunes, en daar scoren (vooral) Nederlandstalige platen niet of nauwelijks (2) de airplay op 3FM en TMF (voorheen MTV).

Net als bij de Top 40, wordt een nummer niet op 538 gedraaid, dan komt ie er gewoon niet in, en dat geldt ook voor de 3FM lijst: geen airplay op 3FM, dan geen notering.

Uitzonderingen zijn er nauwelijks meer, omdat de verkopen niet meer zodanig zijn, dat je uitsluitend daar een notering op kunt krijgen in één van beide lijsten.
Jan je zit helemaal fout , er zijn ook platen die de top 40 halen die niet op de 538 Playlists staan maar die zijn wel erg in de minderheid . de Top 40 neemt een gemiddelde van 2 weken mbt airplay verkoop (singles downloads) en CMO . de top 100 en de Mega top 50 weliswaar niet . toen de Top 40 nog onder Megacharts viel werd de verkoop voor 1 week gemeten en de Top 100 2 weken .
of wil je soms vertellen dat Wesley en Sieneke wel op 3FM en 538 gedraaid worden ? Wesley wordt slecht gedownload op itunes maar verkoopt veel CD Singles en die haalt de 3 FM Mega Top 50 ook met gemak.
@Jan
"3FM Top 50 - geen Mega dus - "
Weet niet waar je dat vandaan haalt??
http://www.3fm.nl/hitlijsten/megatop50
Dat woordje 'Mega' is een beetje verwarrend aangezien de voorloper van de Single Top 100, Mega Top 50 heette. Dus als je de verwarring wilt wegnemen, noem je de Top 50 van 3FM "3FM Top 50" om verschil te maken met de Mega Top 50 (1993-1996 en januari 2003-april 2004) die bij de Single Top 100 hoort. Tja, leuker kunnen we het niet maken..
Ik zie de huidige (3FM) Mega Top 50, naast de Single Top 100, ook als 'volwaardige opvolger' van de "Oude" Mega Top 50/100/Nationale Hitparade. De 3FM Mega Top 50 telde vanaf de start in mei 2004 ook gewoon het aantal weken verder. Je kunt de lijst nu op twee manieren opvatten: 1) Er werd een "nieuwe lijst" gestart -of- 2) Er werden airplay gegevens toegevoegd en er is dus geen sprake van een nieuwe lijst, alleen maar een verandering van samenstelling. Voor allebei valt wat te zeggen. Mijn voorkeur gaat uit naar het tweede en zie dus liever ook nog een database waarbij de 3FM Mega Top 50 ook teruggaat naar 1993 (of nog verder)
Ben het met Supersoulfighter eens . want wat staat er in godsnaam op nummer 6 in de single top 100 nu???
Ja... Frankly, het is jou en ook mijn smaak niet...maar het wordt onzettend veel verkocht !
door de" achterban" zullen we maar zeggen ;-D
Maar Train zou weleens de 100ste Nr 1 hit kunnen pakken in de 3Fm Mega Top 50 dit weekend . alweer bijna een week op 1 bij itunes en de airplay op 3FM trekt ook alsmaar bij , In de top 40 blijft ie volgende week weellicht voor de 6e week op 1 staan. Caro stijgt in haar 16e week niet meer naar de top.
en inderdaad Train is de 100ste Nr 1 hit in de 3FM Mega Top 50 geworden . de derde Trein nr 1 in de geschiedenis van de Hilversum 3 hitparade (Shocking Blue - Never married a Railroad man -Daverende 30 ) Guus Meeuwis & Vagant -Per Spoor-Mega Top 50 ) Train- Hey Soul Sister (3Fm Mega Top 50)

Overigens de Midlist waar Supersoulfighter het over had ziet er heel goed uit. de spelregels zijn ook erg goed , in alle drie lijsten vermeld staan en geen puntenklassering maar een gemiddelde berekening van de posities . compliment aan de maker Rutger L
Is de KLF nummer Last Train to Trancentral en nr1 notering in een hitparade op 3FM?
http://www.dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=The+KLF&titel=Last+Train+To+Trancentral&cat=s
Ik ben niet zo knap...zoek in de singles voor train en dat klopt...
Inderdaad Chezmoi die had ik over het hoofd gezien die kwam tot 1 in de Nationale top 100 en nr 2 in de top 40 1991
Toch wel makkelijk die zoekfunctie
ja ik wist even niet meer dat ie een weekje 1 heeft gestaan in de Nationale Hitparade hij maakte een snelle chartrun , dat wist ik nog wel toen was het nog eens een hitlijst ;-)

All aboard, all aboard, a-woah-ho
Frankly, Last Train To Trancentral is my favourite KLF tune! Beter dan Justified and Ancient!
Hee, waar zijn de Nummers 48 t/m 50 van deze week?
Die zitten vast in de aswolk.
ja... nog naweeën van de technische problemen van afgelopen weekend !
Sinds 1 juni jl. wordt de 3FM Mega Top 50 in opdracht van 3FM samengesteld door Soundaware. Dus niet meer door GfK Dutch Charts!

Weet iemand hoe de lijst nu wordt samengesteld? Wordt er nu consumentenonderzoek meegeteld in de samenstelling (net als bij de top 40)? Of meer airplay? Of iets anders?
volgens mijn informatie is het nu voornamelijk airplay en een paar kleine downloadportals. In ieder geval geen itunes, omdat ze deze gegevens niet hebben.


itunes wordt wel degelijk meegerekend in de 3FM Mega top 50 wat heet , het is de dominantste factor in de Top 50 Rick . volgens mij vergelijk je de lijsten nooit . ik heb vernomen dat CMO ook in de top 50 wordt verwerkt maar of dat nu al het geval is ? volgens mij niet
SoundAware mag volgens hun contract niet zeggen welke bronnen er gebruikt worden. Klinkt erg 'mysterious'
Volgens mij wordt deze lijst nu alleen door 3FM samengesteld.
Zeker geen itunes want die wordt voor de Single Top 100 gebruikt, met nog een aantal andere Download sites !
itunes telt wel mee dus de dominantste factor in de mega top 50 zonder braderieterreur
Braderieterreur?

Bedoel je soms smartlappen?
... ja het probleem is dat alle NL-talige liedjes nog wel op single te koop zijn en bijvoorbeeld de laatste 2 "singles" van Anouk en Kane helaas niet...daardoor zal de Single Top 100 meer en meer NL talige liedjes herbergen
Jammer dat de platenmaatschappijen de singles van top artiesten in NL niet meer uitbrengen.
Internationale artiesten brengen nog steeds wel singles uit, zoals Lady GaGa, Madonna en Train, maar je moet daarvoor tegenwoordig steeds vaker naar het buitenland !
itunes is de grootste maar is geen representatieve site voor download verkoop (16% van het totaal). itunes geeft wel snel aan wat populair is na een TV uitzending waarbij een artiest optreed en is zeker de leidend voor "trent watchers"
"Braderieterreur"... geniale term, die hou ik erin.
Maar in de Top 100 is itunes ook de dominantste that's for sure Ok los van een downloadtruc van een sorry daar ga ik weer braderie-act of een Jan Smit die ook weer wat voor zijn fans doet . ja de Top 100 wordt gegijzeld door die eerder genoemde terreur maar laat ik niet in herhaling vallen . als verkoopchart heeft itunes duidelijk mijn voorkeur .
...dat weten we nu wel
Ik heb iets over de nederlandse muziekmarkt voor 2009 en 2008 gelezen en met mijn spreadsheetwerk gecalculeerd dat:
de Nederlandse marktaandeel (stuks) van fysiek en digitaal:
albums fysiek 95% in 2009 en 96% in 2008 en dus
albums digitaal 5% en 4%
Voor singles fysiek is 9% en 14% voor 2009 en 2008
digitaal is dus 91% en 86%
De trend is dus meer digitaal.
Wat is de regels voor digitale muziekvideo single (tracks - niet DVDs) in de single top100 en muziekvideo lijsten?

#SportyJohn, zoals altijd danken voor uw antwoorden (bv 21/06/2010 10:20)


Laatst gewijzigd:
In de laatste Mega Top 50 staan de platen van Jacqueline en David Guetta precies verkeerd om! #19 moet Overrated zijn en #29 Memories.
@ Supersoulfighter: Het is verbeterd.....stond een fout in de aangeleverde lijst !


Een bericht toevoegen (*=Verplicht veld)
Naam*   
E-mail   
Een smilie toevoegen:
Tekst*   


AustraliŽ BelgiŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?